donderdag, februari 11, 2010

Hoe Bali ons bedwelmt


Op 't moment van dit schrijven zijn we op Gili Air, een piepklein eilandje bij Lombok. Maar laten we nog even terugkijken naar onze tijd op Bali waar we op 18 januari zijn aangekomen. Ik probeer heus het kort te houden, maar het lukt niet erg. Te veel te vertellen! Wil je plaatjes zien ga dan naar de fotosite.


Horen, zien en...
Bali....is prachtig, is druk, is veel. Je kan het een uitdaging voor al onze zintuigen noemen. Uiteraard sloeg ons bij aankomst in Denpasar de warmte om de oren, aangevuld met de klamheid die bij het regenseizoen hoort. Wennend aan deze nieuwe situatie hebben we in Denpasar vooral rustig rondgelopen rondgekeken. Dan heb je de geuren. Die van uitlaatgassen van de overal aanwezige scooters die als kuddes bizons over de prairie hun benzinewolken door de straten uitstoten. Verder is de indringende geur van wierook steeds om je heen. Dagelijks offeren de vrouwen hier meermaals aan allerlei Hindu- en lokale goden. Elk gebouw, dus ook een winkel, pompstation of bank, heeft een eigen tempeltje of altaartje waar de goden worden verwend met hapjes, bloemen en rokende geurstokjes. En wat is er verder nog, ach zoveel te zien... tempels, jungle, rijstvelden.... Het pittige eten en het geluid van verkeer en ondernemers naar toeristen (Taxi! Taxi! Maybe tomorrow? Or dinner? Massage?) maken de ervaring compleet, bedwelmend.


Tjillen dus!
Niet gek dus dat we besloten Indonesië als rustige tussenstop te gebruiken na het rondreizende circus in Nieuw Zeeland, anticiperend op het uitdagende China. We ondernemen hier niet al te veel, en blijven langer op een plek. Zo hebben we in Ubud een week bij kunstenaar Londo in een bungalow gezeten. Uitzicht over de rijstvelden, lezen, mediteren en af en toe met de scooter naar ‘de stad’ voor een hapje. Die scooter was een enorm leuk vervoersmiddel omdat je opeens niet meer herkenbaar bent als toerist maar met je helm op tussen de Balinezen scheurt. Ha! Eindelijk niet dat oeverloze gevraag en gezeur aan je hoofd. De scooter heeft ons op menig tochtje meegenomen met als hoogtepunt een drie dagen durende verkenning van het zuiden waar we er tijdens een spannende rit naar een vulkaan achter kwamen dat zonder regenkleding het erg NAT is om 6 uur durende stortbuien te weerstaan. Hilarische taferelen, en heel veel leuke types leren kennen die ons tijdelijk onderdak boden. Een wandeling over de vulkaan heeft het niet mogen worden, wel een prachtige tocht door de rijstvelden in Tirtagangga. “If not now, maybe in a next life” is een veelgehoorde uitspraak hier. Bali is klein, maar is er zoveel te doen en te zien, dat ik me wel afvraag of we die rust echt ‘gepakt’ hebben.. Het moet een geruststellend idee zijn dat je als Hindu waarschijnlijk genoeg tijd hebt om gereincarneerd en wel verder kunnen gaan met je bezigheden in een volgend leven.

Selamat siang, ook namens Pim,
Jantine

7 Comments:

Anonymous Lenny said...

Ha Jantine!

Ooohhhhh, wat ben ik jaloers! Twee jaar geleden ben ik ook op Bali geweest en het is prachtig! Gaat verder alles goed met jullie? Zo te lezen wel....wat een genieten zeg!

xxx Lenny

12:38 p.m.  
Anonymous Serge said...

Hoi vrienjes!

Vette reis toch...Echt heel gaaf!

We missen jullie wel een beetje hoor...

Hier gaat alles z'n gangetje. Vooral winter uitzitten eigelijk. Maar niets te klagen verder hoor! Bus gaat nu lekker door en genoeg gezelligheid te vinden in deze koude, donkere dagen.

Veel spass daar en tot (redelijk) snel!

Kus Pierge en Eefie

6:45 p.m.  
Anonymous Hout en Weidi said...

Koele baard !!

2:54 a.m.  
Anonymous Martijn en Loes said...

Wat een heerlijk leven jongens!

Berichtje van Daphne: ik mis jullie en hoop dat jullie snel weer terug komen.

Sure... maar geniet nu maar lekker verder hoor. En die baard is OK hoor Pimmie ;-)

Veel liefs,
Martijn, Loes, Daphne en Bram

11:28 a.m.  
Anonymous Anoniem said...

vind ik ook.....(dat van die baard...)

kus !!!!!Mam Elly

12:20 a.m.  
Anonymous Edsard said...

Ik ben eruit !!!

Ik neem ook een baard,

en een wereld reis!!

Groet Ed

9:49 p.m.  
Anonymous Anoniem said...

He hallo daar!

Wat ziet het er allemaal geweldig uit en de verhalen zijn leuk om te lezen. Ik ben maar een klein beetje jaloers..;-)

Hier verdwijnt de winter langzaam maar zeker, nu de regen nog en het wordt echt lente!

Geniet er nog maar even flink van daar, maar dat gaat ongetwijfeld lukken!

Tot de volgende blog!

Groet,

Harm Jan en Stephanie

10:20 a.m.  

Een reactie posten

<< Home